Pihan laittajalle

Iloa ja hyötyä puutarhasta Jyväskylän Rakennusmessuilla

Punainen parveke ja yrttimaa

Kuka kaipaa tupaa ja perunamaata, kun tomaatti ja basilika kasvavat omalla parvekkeella? Omaa ruokaa on nautinnollista kasvattaa ja syödä. Viljely on hauska harrastus koko perheelle, eikä sen tarvitse tarkoittaa hikipäässä kitkemistä. Yhä useammalla meistä onkin vireillä mielenkiintoisia parvekekokeiluja. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla chiliä, tai ehkä kesäkurpitsaa? Eikä aina ole kyse ruuasta. Taloyhtiön viljelylaatikon äärellä tavataan etanoiden ohella samanhenkisiä naapureita.

Messuillamme vihertää tänä vuonna todenteolla ja hyötyviljelyä opetellaan monesta näkökulmasta. Muun muassa puutarhakirjailija Sonja Lumme kertoo joka päivä sekä tomaattien että yrttien kasvatuksesta kaupunkikodeissa.

Oma maa mansikkapaikka

Maaliskuussa varpaat ikävöivät nurmikkoa ja mullan tuoksun voi melkein jo tuntea. Kesä on parhaimmillaan paitsi lapsuusmuistoissa, tietysti omassa pihassa. Pihaelämään voi kuulua hyötyviljely, hölläily riippukeinussa tai vaikka kesäjuhlien järjestäminen. Yksi rakentaa upean terassin, virittää grillin ja pystyttää pihapelit. Toinen iloitsee kukkapenkeistä, pensaista ja poluista, puutarhan tunnelmasta. Kolmas toivoo lapsille turvallista leikkipaikkaa. Yhdistävä trendi on, että pihasta halutaan moni-ilmeinen, toimiva ja helppohoitoinen. Voisiko terassille sitten mahtua vielä palju ja aidan viereen pihasauna? Mitä tällaisten haaveiden toteuttaminen vaatisi?

Oman pihan laittajalle löytyy messuiltamme raikkaita ideoita ja huippuammattilaisten apua. Voit tavata pihasuunnittelijan tai tutkia terassin rakentamista. Löydät myös ajankohtaiset laiturit, pihasaunat, kasvit ja muut pihanautintojen ainekset.

 

Arin 5 vinkkiä terassin rakentamiseen

Huippusuositusta Arin ja Kirsin Kotiremppa -ohjelmasta tuttu Ari Lahti kertoo viisi tärkeintä vinkkiä terassin rakentamiseen.

1. Suunnittele perustukset maaperän mukaan niin, ettei routa pääse niitä vääntelemään. Näin terassista tulee kestävä ja pitkäikäinen.

2. Terassin runkona tulee aina käyttää painekyllästettyä kestopuuta. Runkopuun vahvuudessa ja määrissä ei kannata pihistellä, jotta terassilla on mukava kävellä eikä se ei notku. Koolauspuiden jako määräytyy monesti pintalaudan mukaan.

3. Kaikki terassin kiinnikkeet ja kulmaraudat tulee olla ruostumattomasta teräksestä tai muuten terassikäyttöön soveltuvia, etteivät ne ajan mittaan katkea.

4. Valitse terassin pintalaudat sen mukaan, kuinka paljon pystyt tekemään jatkossa huoltotöitä. Varsinkin isommissa terasseissa huoltohommat ovat aikaa vieviä töitä.

5. Jos terassiin tulee kaiteita tai portaita, niidet tulee olla tukevia, turvallisia ja helppokulkuisia.

Ari_Lahti_Kotiremppa

Runkopuun määrässä ei kannata pihistellä terassia rakentaessa.

Arin ja Kirsin Kotiremppaa on nähty TV:ssä jo viiden vuoden ajan. Ohjelmasta tuttu tekemisen meininki rantautuu messuilla D-halliin, jossa Ari ja Kirsi testaavat askartelubetonia, tuunaavat ikkunanpokia sekä ovia ja näyttävät mallia märkätilojen remontointiin uusin menetelmin. Messuilta löydät myös kaikki rakenteet oman pihan laittamiseen.

Ohjelmatärpit pihanlaittajalle

icon_karry

Rakentajalle

Tontteja, talopaketteja, rakenteita, talotekniikkaa…

icon_pensseli

Remontoijalle

Työnäytöksiä, maalausideoita, remontointiohjeita, materiaaleja…

icon_sisustus

Sisustajalle

Sisustusvinkkejä, ihania ideoita, kalusteita, tee-se-itse-juttuja…

icon_kasvit

Pihan laittajalle

Terasseja, kaupunkiviljelyä, kivetyksiä, pihasuunnittelua…

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme sinulle 2-3 kertaa vuodessa sähköpostia Rakennusmessujen ajankohtaisista asioista. Voit milloin tahansa halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen.