Rakentajalle

Talopaketit, tontit ja talotekniikka Jyväskylän Rakennusmessuilla

Rakenna hyvän olon koti

Rakentamisen suurin trendi liittyy nyt hyvinvointiin. Haluamme rakentaa kodeistamme terveellisiä levähdyspaikkoja omalle perheellemme ja kohdella ympäristöä ystävyydellä. Valinnoissa korostuvat terveelliset ja ekologiset rakennusmateriaalit, energiapihit teknologiat sekä hyvä sisäilma. Talotekniset ratkaisut menevätkin juuri nyt hurjaa vauhtia eteenpäin.

Siinä missä ennen oltiin ylpeitä isoista neliöistä, nyt yhä useampi innostuu tehokkaista tiloista. Haluamme säästää aikaa, vaivaa, energiaa, rahaa ja luontoa. Samaan aikaan vaatimukset kodin ja asuinalueen tarjoamille mukavuuksille kuitenkin kasvavat. Talojen ja asuntojen suunnittelusta tulee yhä kiinnostavampi haaste.

Messuiltamme löydät kaikki tärkeimmät talovalmistajat, talopaketit sekä uusimmat talotekniikan ratkaisut. Nyt on fiksujen ideoiden aika.

Isot unelmat todeksi

Moni piirtää mielessään kuvaa unelmiensa pihasta ja talosta. Ehkä sinullakin on vuosien varrella karttunut lista siitä, mitä kaikkea siihen kuuluu, sitten kun… Haluamme saada kaiken: oman järvenrannan läheltä kaupunkia, vaivattoman kodin kaikilla mukavuuksilla, rennon mökkitunnelman ja kaupunkielämän ilot. Ehkä kaikkein eniten tarvitsemme kuitenkin mahdollisuutta nauttia elämästä joka päivä, pieninä hetkinä arjen keskellä. Mikä haave sinun listaltasi tekisi elämästäsi parempaa myös maanantaisin?

Yhtä asiaa ei varmasti voi remontoida ja se on sijainti. Asetamme asuinympäristöllemme jatkuvasti yhä enemmän vaatimuksia. Kaipaamme puhtautta, rauhaa, palveluita ja mukavia naapurustoja. Tonttitarjonnan vertailu on messuillamme paitsi inspiroivaa myös ihanan vaivatonta.

Kuokka ja Jussi etsivät täydellistä tonttia

Sijainti, sijainti ja sijainti, kuuluu perinteinen neuvo kotia hankkivalle. Vaikuttaa siltä, että odotukset oman kodin ympäristölle ovat jatkuvasti kasvussa. Moni unelmoi harmonisesta ja luonnonläheisestä paikasta kivenheiton päässä kaupasta, koulusta ja keskustan iloista. Sanat ”järven läheisyydessä” tuntuvat ujuttautuvan yhä useampaan asuntoilmoitukseen.

– Järvinäköalat, ranta ja ylipäätään luonnonläheisyys herättävät kovasti mielenkiintoa, kertoo Anne Heikkinen Rakennuspalvelu P&P Heikkiseltä. Myös Vitapoliksen Minna Helsingiuksen näkemys on saman suuntainen. – Käytäntö on osoittanut, että rantatontit myydään ensin.

Vitapolis_1

Maisemia Vitapoliksessa

Voisiko trendissä olla kyse siitä, että kiireisen elämän keskellä ihmiset eivät enää jaksaisi ylläpitää kahta kiinteistöä, vaan haluavat löytää mökin ja kaupunkiasunnon parhaat puolet yhdestä osoitteesta?

– Kyllä näkisin, että tällaista trendiä on olemassa, Anne Heikkinen arvioi. – Meillä on esimerkiksi tärkeimpänä hankkeena nyt rivitaloyhtiö Saunaranta, jossa on oma venelaituri, uimalaituri ja rantasauna pihassa sekä luonnonpuisto ja laavu ihan lähellä. Paljon on heitä, jotka haluavat siirtyä syrjäisistä omakotitaloista ja mökeiltä tehokkaaseen mutta laadukkaaseen rivitaloon lähemmäs kaupunkia.

– Ihmiset kaipaavat mökkeilyn luksusta ilman omakotiasumisen taakkaa, Minna Helsingius sanoo ja viittaa Muuramen Vitapolikseen, josta löytyy upea 50-luvulla rakennettu hoitajien asuntola Impilinna, joka on kunnostettu yksiöiksi ja kaksioiksi, sekä moderni kerrostalo Kinkoranta. – Siellä ei ole nurmikon leikkuuta eikä kiinteistön ylläpitoa, mutta uimalaituri, venepaikat, viljelylaatikot, tenniskentät ja frisbeegolfrata kuitenkin vapaasti käytössä.

– Nyt halutaan rauhaa ja sosiaalisuutta sopivassa suhteessa. Samalla halutaan myös huoletonta asumista, helppohoitoinen talo ja puutarha, joita ei tarvitse kunnostaa jatkuvasti. Siten jää aikaa mielekkäälle tekemiselle, Anne Heikkinen kertoo.

Saunaranta_ppHeikkinen_1

Havainnekuva Vaajakosken Saunarannasta Päijänteen rannalta

Vaikuttaa siis siltä, että kodin ympäristöltä halutaan yhä enemmän, mutta aivan kaiken ei tarvitse löytyä juuri omasta pihasta. Kuten Vitapoliksessa ja Saunarannassa, mukavuudet ovat siirtymässä naapurustojen tai asuntoyhtiöiden yhteisille piha-alueille. Yhä useammassa paikasta löytyy vaikkapa yhteisiä istutuslaatikoita.

– Yhteisöllisyyden trendi kumpuaa asiakkailtamme, mutta toki haluamme tukea yhteisöllisyyden kehittymistä perustamalla vaikkapa viljelylaatikoita, joiden äärellä naapureille syntyy luonnollisia kohtaamisia. Uskomme että se lisää asumisen ja elämisen laatua, Minna Helsingius hymyilee.

Vitapolis onkin kuin pieni kylä. Isolla nurmikentällä järjestetään kesäisin tapahtumia, kuten pihakirppis ja kesäilta täynnä teatteria, musiikkia, SUP-lautailua, melontaa, kasvomaalausta ja kahvittelua yhdessä.

Vitapolis_viljelylaatikot

Kaupunkiviljelyä Vitapoliksessa

Saunaranta_ppHeikkinen_2

Asunto ”järven lähiesyydessä” on Jyväskylässä usein mahdollinen.

Alueen parhaat tonttivaihtoehdot sekä uudiskohteet vertailet kätevästi Jyväskylän Rakennusmessuilla.

Kivestä vai puusta?

Oman talon rakennusmateriaalia on syytä pohtia monesta näkökulmasta. Valintaan vaikuttavat ainakin haluttu pohjaratkaisu, tontin ja rakennuskaavan vaatimukset, talotekniset toiveet, rakennusbudjetti sekä makumieltymykset.

Valtaosa suomalaisista pientaloasujista on päätynyt puurakenteiseen taloon. Kivitalojen osuus on alle 20 prosenttia. Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset puolestaan suosivat ratkaisuja, joissa rakenteet tehdään erittäin tiiviiksi eristeillä. Liian eristetty talo voi kuitenkin olla kytevä kosteuspommi.

– Riskinä on, että paksuja seinärakenteita vain paksunnetaan energiatehon nimissä. Me emme ole lähteneet siihen mukaan, koska meillä on maalämpö vakiona. Näin talomme ovat ekologisia ja energiatehokkaita, eikä toimivaa runkorakennetta ole tarvinnut lähteä muuttamaan, myyntipäällikkö Joni Poikola Muurametaloilta kertoo.

Muurametalot_1

Muurametalon tehdasoloissa valmistetut elementit kasataan tontilla. 

Sekä puutalon että valubetonista tehdyn talon rakenteisiin lisätään eristeitä, tyypillisimmin villaa ja muovia, mitä toiset pitävät kosteus- ja terveysriskinä.

Poikola selventää, että Muurametalojen rungot valmistetaan tehtaassa, kuivissa ja valvotuissa oloissa, mikä vähentää riskejä merkittävästi. Muurametalojen erikoisuutena on myös lämmin alapohja, jossa vesiputket ja viemärit ovat täysin näkyvillä ja niiden kunto pystytään koska hyvänsä tarkistamaan.

Moni pitää juuri puuta ekologisimpana rakennusmateriaalina. Muurametalossa pohjakin on betonin sijaan puurakenteinen, joten puuta on noin 70 % koko talomodulin painosta.

Puula_hirsitalot_1

Puula Hirsitalon voi halutessaan kasata myös itse.

Puutaloon verrattuna hirsitalon olennaisin ero on se, että hirsiseinä ei tarvitse erillisiä eristeitä. Eristämättömyyden vuoksi talo hengittää, eli kosteus ja lämpö kulkevat hirren läpi ja tasaantuvat. Siksi hirsitalossa sisäilman laatu on useiden tutkimusten mukaan paras mahdollinen. Allergikoille hirsitalo sopii, koska seinärakenteesta puuttuvat öljypohjaiset materiaalit.

– En ole törmännyt ihmiseen, joka ei olisi viihtynyt hirsitalon asukkaana. Mutta onhan tämä vähän luonnekysymys, Johanna Suuronen Puula Hirsitaloilta arvioi.

Hengittävyyden kääntöpuolena energiatehovaatimusten täyttäminen on vaikeaa.

– Hirsitalossa ei päästä samoihin U-arvoihin kuin eristetaloissa. Pyrimme kompensoimaan asiaa yläpohjalla, ikkunoilla ja ovilla, sekä usein myös maalämmöllä, jotta energiaselvitykset saadaan läpi. Monet hirsitaloihmiset tykkäävät käyttää myös takkaa lämmittämiseen, Suuronen kertoo.

Suomen kivitaloista suurin osa on valuharkkotaloja. Muutamat talovalmistajat, kuten Forte Kivitalot, käyttävät valuharkon sijasta kevytbetonia.

– Materiaalin nimi herättää joissakin ennakkoluuloja, mutta kyseessä on noin 100 vuotta käytössä ollut pohjoismainen innovaatio, toimitusjohtaja Raimo Räisänen Forte Kivitaloilta kertoo. – Suomessa alettiin suosia uretaanivaluharkkoja, kun miellettiin että se olisi lämpimämpi materiaalina. Silloin kevytbetoniharkot olivat nykyistä ohuempia, mikä vaikutti asiaan.

Kevytbetoni sisältää vain luonnollisia aineita kuten vettä, hiekkaa, kalkkia ja sementtiä. Forte Kivitalon seinä on yleensä 480 millimetriä paksua harkkoa, eikä erillisiä eristeitä käytetä. Materiaali on hengittävänä terveellinen ja lisäksi allergiavapaa ja ekologinen, koska se ei sisällä öljypohjaisia aineita kuten muovia tai uretaania. Lisäksi se on täysin paloturvallinen.

Forte_kivitalot_1

Forte Kivitalon kevytbetoniharkko ei kaipaa seurakseen eristeitä.

Kevytbetonin hengittävyydestä huolimatta energiatehokkuusluvut ovat huippuluokkaa, koska toisin kuin hirsi, huokoinen materiaali sisältää paljon ilmaa, joka eristää erinomaisesti. Huokoisissa materiaaleissa äänieristys on kuitenkin heikompi.

– Mitä tiiviimpi massa, sen paremmin eristää ääntä, mitä huokoisempi, sen paremmin eristää lämpöä, Räisänen selventää. Forte Kivitaloilta löytyy sekä huokoisempaa että tiiviimpää harkkoa, joista valita eri tilanteisiin.

Arkkitehtuurin kannalta kevytbetoni on salliva, koska sitä voi sahata, hioa ja pyöristää. Siksi se toimii hyvin vaikkapa funkkistyylissä. – Olemme voittaneet viimeaikojen asuntomessuja arkkitehtonisilla, persoonallisilla taloilla, Räisänen kertoo.

Muurametalot tunnetaan arkkitehdin suunnittelemista toimivista pohjaratkaisuista sekä helposta avaimet käteen -toimituksesta. Puula Hirsitalot ja Forte Kivitalot puolestaan suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaalle. Yhteistä on, että asiakkaat kysyvät yhä tehokkaampia neliöitä.

– Myydyimmät talomme ovat 120 ja 96 neliöiset mallit. Kolme makuuhuonetta pitää kuitenkin olla, Muurametalojen Poikola kertoo.

– Enää ei tehdä hirsilinnoja. Ihmiset eivät kaipaa tiloja, joille ei ole käyttöä arkipäivässä, vaan 100–130 neliötä juuri omaan tarpeeseen, Suuronen kuittaa.

Eri talovalmistajien sekä talopakettien plussat ja miinukset kartoitat hyvin messuilla.

Ohjelmatärpit rakentajalle

icon_karry

Rakentajalle

Tontteja, talopaketteja, rakenteita, talotekniikkaa…

icon_pensseli

Remontoijalle

Työnäytöksiä, maalausideoita, remontointiohjeita, materiaaleja…

icon_sisustus

Sisustajalle

Sisustusvinkkejä, ihania ideoita, kalusteita, tee-se-itse-juttuja…

icon_kasvit

Pihan laittajalle

Terasseja, kaupunkiviljelyä, kivetyksiä, pihasuunnittelua…

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme sinulle 2-3 kertaa vuodessa sähköpostia Rakennusmessujen ajankohtaisista asioista. Voit milloin tahansa halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen.