Remontoijalle

Remonttiohjeet ja uudet ideat Jyväskylän Rakennusmessuilla

Remppaa kämppä kondikseen

Asunnosta tulee koti, kun siihen jättää oman kädenjälkensä. Yksi meistä innostuu enemmän remontin suunnittelusta, toinen toteuttamisesta. Molempia onneksi tarvitaan. Remontin jälkeen koti on tuttu senttimetri senttimetriltä: jopa jalkalistoista voi tulla mahtavia muistoja mieleen.

Omaan makuun tehty keittiöremontti ja kylpyhuoneremontti tekevät asunnosta juuri sen kodin, jossa arki sujuu ja elämä on ihanaa. Seinien uusi sävy, yllättävä lattiamateriaali tai purettu väliseinä voi muuttaa koko asunnon tunnelman.

Messuillamme saat hyvää oppia työnäytöksistä. Arin ja Kirsin Kotiremppaosastolla pääset kokeilemaan ikkunanpokien tai oven hiomista uudella kotimaisella keksinnöllä. Vertailet vaivatta keittiökaapit, laatat, hanat, parketit ja muut herkut. Mikä parasta, pääset tunnustelemaan materiaaleja omin käsin. Missään muualla et tapaa kerralla yhtä montaa remontin suunnittelijaa ja toteuttajaa.

 

Löydä vanha rakas uudelleen

Vähän se saa repsottaa, kun on pohjimmiltaan yhä se sama ihanuus, joka aikanaan säväytti polvet veteliksi. Aika ajoin omaa kotia on kuitenkin arvostettava reilulla remontilla. Vanhemmassa talossa saa miettiä tarkasti, miten talotekniikka kannattaa päivittää. Energiatehokkuus maksaa satsauksen usein muutamassa vuodessa takaisin. Nyt puhutaan paljon terveellisestä sisäilmasta sekä ympäristölle ja asukkaalle ystävällisistä materiaaleista. Vaihtoehdoissa on suorastaan runsaudenpulaa. Mistä tietää, mikä sopii oman kiinteistön elinkaareen ja kokonaisuuteen?

Toimivuuden lisäksi oma rakas ansaitsee tyyliä. Voitko kuvitella ajanmukaisen portaikon tai takan tuoman hehkun?

Messuillamme tutustut uusimpiin taloteknisiin keksintöihin ja kuulet asentajien ammattivinkit. Voit löytää ideoita, joita et ehkä osaisi edes etsiä netistä. Arin ja Kirsin Kotiremppaosastolla pääset katsomaan, miten kylpyhuoneen voi remontoida uudella tavalla ilman tasoitteita ja valettuja kaatoja. Näet yhdellä kertaa kaikki parhaat vaihtoehdot kiinteisiin rakenteisiin ja kalusteisiin.

Arkipäivän ihmeitä talotekniikalla

Vanhasta talosta puhuessa mieleen nousee nostalginen mummola, mutta teknologian suhteen vuosituhannen alustakin on ikuisuus. Esimerkiksi putkirikon riski alkaa kasvaa nyt ennen vuotta ’85 rakennetuissa kiinteistöissä. Myös vuosikymmenten takaiset lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät alkavat olla saneerauksen tarpeessa.

Esimerkiksi ilmalämmitysjärjestelmän uusiminen tuo vähällä vaivalla isoja etuja. Koulutuspäällikkö Ali Aaltonen Valloxilta kertoo, 70–80-luvuilla ilmalämmitys oli hyvin suosittu lämmönjakotapa, koska sillä saatiin aikaan hyvä sisäilman laatu ja miellyttävän tasainen lämpö.

Ilmalämmityksen saneeraaminen käy yksinkertaisimmillaan vain vaihtamalla ilmalämmityskone uuteen malliin. Esimerkiksi Valloxin uusin Aito Kotilämpö -ilmalämmityskone on huomattavan energiatehokas verrattuna vuosikymmenten takaisiin malleihin.

– Lämmityskustannukset eivät varsinaisesti muutu, mutta ilmanvaihdon kuluttama energia laskee puoleen. Tulos on merkittävä, koska ilmanvaihdon osuus omakotitalon energiankulutuksesta on yleensä noin kolmannes, Aaltonen kertoo.

Valloxin uusi laite on varustettu lämmöntalteenotolla, jossa ulkoa tuleva raitis ilma lämmitetään ulospuhallettavan ”likaisen” ilman lämmöllä. Näin kosteus, hajut, käryt ja vaikkapa rakennusmateriaaleista tulevat päästöt menevät ulos, mutta lämpö ei pääse harakoille.

– Uudessa laitteessa on toki myös uusia toimintoja ja automatiikkaa. Se osaa esimerkiksi tehostaa ilmanvaihtoa saunan ja suihkun jälkeen, tai tuoda kesäkuumalla sisään viileää yöilmaa.

Sisäilman parantamiseen uudenlainen keksintö

Sisäilman laatu on monessa vanhemmassa talossa haaste. Yksi uusi vaihtoehto asian korjaamiseksi on asentaa ikkunaremontin yhteydessä asuinhuoneisiin koneelliset ilmanvaihtoikkunat. Näin saadaan huonekohtainen ilmanvaihto ja kokonaisuudessaan terveempi sisäilma.

Skaala_AlfacLean

Skaalan koneelliset ilmanvaihtoikkunat kannattaa asentaa muun ikkunaremontin yhteydessä.

Tuotepäällikkö Timo Vihervaara Skaalalta kertoo, että uudenlainen älyikkuna mittaa sisäilman laatua tunnistaen huoneessa olevien ihmisten määrän myötä muuttuvan tuuletuksen tarpeen.

– Todella haitallisen tason hiilidioksidipitoisuudet on pystytty jopa puolittamaan Alfa cLean -ikkunoilla. Liian hiilidioksidipitoinen ilma aiheuttaa ihmiselle muun muassa väsymystä, silmien kirvelyä ja korvatulehduksia, ja mahdollisesti kosteusongelmia talon rakenteisiin, Vihervaara kertoo.

Ilmanlaatua parantaa merkittävästi myös ikkunoiden tasokas ilmansuodatin, joka on erittäin suositeltava allergikoille. Skaalan ilmanvaihtoikkunassa toimii myös lämmöntalteenotto, jossa sisäilma lämmittää talteenottokennoa, joka puolestaan lämmittää sisälle tulevan raikkaan ulkoilman. Tämä on energiatehokasta ja vähentää myös vedontuntua huomattavasti.

Messuilta löydät uusimmat talotekniikan ratkaisut.

Laatat herättävät remonttikuumeen

Jokainen sisustaja tunnistanee itsessään jonkinasteisen laattahulluuden. Viime aikojen trendinä esille ovat nousseet uudenlaiset materiaalit kuten vinyylit ja mikrobetoni. Mitä rakkaille laatoille oikein kuuluu juuri nyt?

– Laattojen ominaisuudet ovat kehittyneet hurjasti ja hinnat ovat tippuneet. Samalla ihmiset ovat alkaneet kaivata monipuolisempia valikoimia ja tekemään yksilöllisempiä valintoja. Tämä yhtälö on antanut meille mahdollisuuksia menestyä. Uskon että laattamaailma on paljon mielenkiintoisempi kymmenen vuoden kuluttua, kuin mitä se on ollut kymmenen vuotta sitten, Jyväskylään toimintansa keskittäneen Laatta Leevin toimitusjohtaja Lasse Seppänen kertoo.

Keraamisella laatalla on paljon hyviä ominaisuuksia. Lattialämmityksen kanssa se on erittäin energiatehokas, koska se ei eristä lämpöä kuten parketti. Laatta on käytössä hyvin kestävä ja turvallinen, sillä kiiltäväkään laatta ei ole yhtä liukas kuin parketti – siksi laattaa käytetään paljon julkisissa tiloissa. Laatta ei myöskään imaise sisäänsä tahroja kuten huokoisempi kivi.

Vuosien myötä laattakoot ovat kasvaneet ja saumat kaventuneet, mikäon tuonut lisää helppohoitoisuutta. – Laatat ovat jatkuvasti yhä isompia, koska valmistustekniikka on kehittynyt. Jopa 100×300 senttiä kokoinen laatta pystytään periaatteessa valmistamaan, Seppänen kertoo.

Isossa laattapinnassa kuviointi pääsee oikeuksiinsa. Myös kuviointitekniikka on mennyt huimasti eteenpäin. Laattojen kuviot perustuvat useimmiten luontokuviin ja mallinnukseen, joka takaa, ettei kahta samanlaista laattaa löydy. Ison laatan kuviointi on yhtä aikaa rauhallinen ja näyttävä. Seppänen lohduttaa tavallista remppaajaa kertomalla, että isoa laattaa voi käyttää tyylikkäästi pienessäkin tilassa, kunhan suunnittelee laattajaon symmetrisesti ja välttää kapeita täydennyksiä näkyvillä paikoilla.medium

Suuri laatta on rauhallinen.

Juurin nyt trendikkäimpiä ideoita ovat marokkotyyli sekä puukuvioiset laatat. Mutta se mikä maailmalla on tylsää, on Suomessa vuodesta toiseen muotia. Valkoisuus ja harmaus kestävät kyllä aikaa, mutta eivät herätä suuria tuntoja. Seppänen kannustaa tulemaan laattaliikkeeseen tutkimaan tuhannet vaihtoehdot ammattilaisen avulla. Hyvä asiakaspalvelija tunnistaa nopeasti asiakkaan tyylin ja esittää kiinnostavat yhdistelmät ja toimivat ladonnat. – Asennus on remontissa kalleinta, joten kannattaa asentaa vain sellaista, mistä todella tykkää, Seppänen kuittaa.

Laatta Leevi haluaa olla Suomen mielenkiintoisin laattakauppa. Ideoita tuodaan maailman suurimmilta laattamessuilta ja laattoja ympäri maailmaa muun muassa Italiasta, Espanjasta ja Turkista. Toimitusketju tehtaalta asiakkaalle on suora ja nopea, toisin kuin isoissa ketjuliikkeissä.

– Olen tosi innoissani siitä, että pääsemme esittelemään tänä keväänä Jyväskylässä Diesel-brändin rohkeat laatat. Ne ovat todella kovien suunnittelijoiden käsialaa ja valmistaja on italialainen huipputehdas. Meiltä löytyy myös paras marmorikuvioinen laatta mitä voi olla. Se oli mukana voittamassa parhaan talon palkintoa Jyväskylän Asuntomessuilla.

Lisää materiaalivaihtoehtoja ja ideoita löydät tietysti messuilta.

Ohjelmatärpit remontoijalle

icon_karry

Rakentajalle

Tontteja, talopaketteja, rakenteita, talotekniikkaa…

icon_pensseli

Remontoijalle

Työnäytöksiä, maalausideoita, remontointiohjeita, materiaaleja…

icon_sisustus

Sisustajalle

Sisustusvinkkejä, ihania ideoita, kalusteita, tee-se-itse-juttuja…

icon_kasvit

Pihan laittajalle

Terasseja, kaupunkiviljelyä, kivetyksiä, pihasuunnittelua…

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme sinulle 2-3 kertaa vuodessa sähköpostia Rakennusmessujen ajankohtaisista asioista. Voit milloin tahansa halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen.